Bubblande fastighetsbransch tar initiativ till nordisk mässa

Det bubblar på den nordiska fastighetsmarknaden. Inte på många år har branschen upplevt ett sådant tryck. Det har fått Fastighetsägarna och deras medlemmar att ta initiativet till en stor nordisk mässa – Nordic Property Expo – som ska locka utvecklare, investerare, fastighetsägare och ansvariga för fastighetsdrift till Svenska Mässan i Göteborg.

– Den nordiska fastighetsmarknaden är den hetaste i Europa just nu. Här finns ett stort sug efter investeringar. Vi står inför en enorm utmaning och då behövs en nordisk mötesplats för att flytta branschen framåt, säger Rudolf Antoni, utvecklingschef och vice VD på Fastighetsägarna i Göteborg.

Under 2016 noterade den svenska fastighetsbranschen en ny högsta notering för transaktionsvolymen – hela 200 miljarder*. Och när övriga Europa tappar så växer det så det knakar på den nordiska marknaden där motsvarande siffra var över 400 miljarder. I Sverige ligger fokus på storstäderna där Stockholm har planerade investeringsvolymer på närmare 1000 miljarder till år 2025 och Göteborg räknar med lika stora investeringar till 2035.

– Sverige är mycket intressant ur ett internationellt perspektiv. Stora pengar ska placeras och det finns intresse från både svenska storbolag och norska, brittiska, sydkoreanska och kinesiska investerare, som attraheras av den stabila och transparenta svenska marknaden, säger Rudolf Antoni.

Susanne Hallencreutz, Svenska Mässan och Rudolf Antoni, Fastighetsägarna. Fotograf: Anna Sigvardsson Högborg.
Susanne Hallencreutz, Svenska Mässan och Rudolf Antoni, Fastighetsägarna. Fotograf: Anna Sigvardsson Högborg.

Besökare från hela Norden
Trycket på fastighetsmarknaden och behovet av ny kunskap har gjort att branschen tagit initiativet till mässan Nordic Property Expo. Fastighetsägarna räknar med besökare från hela Norden kommer till Svenska Mässan i Göteborg i september 2018.

– Fastighetsbranschen är en av de branscher som växer snabbast i Sverige. Nu vill vi i samarbete med Fastighetsägarna göra det här till branschens mötesplats nummer ett och en årligen återkommande arena för branschen, säger Susanne Hallencreutz, marknadschef på Svenska Mässan.

Mässan kommer ha fokus på fastighetsförvaltning och hur man utvecklar sitt fastighetsbestånd med nya innovativa lösningar. Ett omfattande seminarieprogram med hundratals talare, flera internationella dragplåster, politiska debatter och med branschens ledande leverantörer på plats, ska göra mötesplatsen till den främsta i Norden. Här kommer allt från framtidens materialteknik, drift och underhåll att presenteras tillsammans med smarta energisystem, IT-lösningar, säkerhet och attraktiva utomhusmiljöer. Och här ska investeringsfrågor, nordisk infrastruktur och fastighetsutveckling diskuteras i paneldebatter med de främsta inom branschen. Kommuner och regioner kommer också ges möjlighet att visa upp sina byggplaner för att marknadsföra sig mot branschen.

Mässan kommer även att stå värld för European Property Conference med Europas samlade fastighetsorganisationer som deltagare.

– 2018 är valår och bostadsfrågorna kommer stå i fokus. Det ger oss möjlighet att lyfta för oss viktiga frågor under mässan, som t ex kravet på förenklade byggregler, stadsutvecklingsfrågor och hyresrättens förutsättningar, säger Rudolf Antoni.

Fakta om Nordic Property Expo

Fokusområden: Fastighetsförvaltning, Fastighetsutveckling, Gröna fastigheter, Intelligenta och digitaliserade fastigheter, Investerings- och placeringstrender, Smart City och Upplevelseutveckling.

Besökare:
Fastighetsbranschen, politiker, makthavare och specialister, allmännyttan, byggsektorn och arkitekter.

Utställare: Allt inom fastighet: t ex drift & underhåll, energi & miljö, sanitet & ventilation, IT och skydd & säkerhet.

Plats: Svenska Mässan i Göteborg

Datum: 11-12 september 2018

Arrangör: Fastighetsägarna Göteborg och Svenska Mässan.

För ytterligare information
Rudolf Antoni, utvecklingschef och vice VD, Fastighetsägarna Göteborg
rudolf.antoni@fastighetsagarna.se
031-755 33 13

Susanne Hallencreutz, Marknadschef Svenska Mässan
susanne.hallencreutz@svenskamassan.se
070-1616914

—————————————————————————————————–

Om Fastighetsägarna

Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 17 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Om Svenska Mässan

Svenska Mässan koncernen drivs i stiftelseform och är en av norra Europas största integrerade mötesplatser med ett unikt cityläge i centrala Göteborg. Svenska Mässan har visionen att bli Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen. Koncernen arbetar framgångsrikt med mässor och möten, hotell, restaurang och underhållning. Varje år välkomnar vi cirka 1,8 miljoner besökare till vår mötesplats. Svenska Mässans huvuduppdrag är att främja näringslivet och årligen genererar koncernen drygt 2,6 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. Läs mer på www.svenskamassan.se