Myten om butiksdöden avlivas på fastighetsbranschens stora mässa

Hur ser svensk handel ut 2025? Finns verkligen butiksdöden? Detta diskuteras under fastighetsbranschens nya stora mässa Nordic Property Expo, som arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 11-12 september. Under mässan presenterar Svensk Handel två intressanta rapporter om det stora detaljhandelsskiftet.

– Vi är mitt uppe i en av de mest spännande perioderna i handelns historia. På mässan berättar vi om ett skifte där handeln går mot att bli alltmer digital och internationellt konkurrensutsatt. För att fånga morgondagens kund behöver inte bara handeln utan även fastighetsbranschen skapa nya koncept och affärsmodeller, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert vid Svensk Handel.

Handelns strukturomvandling fortsätter med oförsvagad styrka. Under Nordic Property Expo kommer Elisabet Elmsäter Vegsö delta i ett seminarium om det stora detaljhandelsskiftet tillsammans med bland andra Fredrik Uhrbom, Sverigechef på Clas Ohlson och Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

– Seminariet inleds med en faktafylld genomgång av de förändringar som vi ser komma såväl för digital som fysisk handel. Detta fångas sedan upp i en diskussion mellan handlare och fastighetsägare där vi får ta del av deras syn på de utmaningar och möjligheter som vi står inför, säger Elisabet.

E-handeln en möjlighet
Det stora detaljhandelsskitet har formats av nya konsumentbehov och en yngre generation som är mer digital. Och den digitala omställningen inom handeln har tagit rejäl fart de senaste åren. Men enligt Elisabet är det viktigt att inte se e-handeln som ett hot mot de fysiska butikerna.

– Butiksdöden är en myt. Det pratas om att e-handeln kommer att ta över, men vi ser att den fysiska handeln kommer att fortsätta att spela huvudrollen de närmsta tio åren. Däremot blir det allt viktigare att se till kundupplevelsen i både butiker, stadskärnor och på handelsplatser, menar hon.

Även om e-handeln ökar snabbt så sker fortfarande majoriteten av inköpen i fysiska butiker, både idag och om 10 år.

– Den digitala handeln är ett komplement och en ny försäljningskanal. Den fysiska kundkontakten blir viktig även i framtiden, menar Elisabet.

Nordic PropertyExpo viktig arena
Det stora detaljhandelsskiftet ändrar förutsättningarna inom handeln som i sin tur påverkar fastighetsägarna i allra högsta grad. Det är därför extra viktigt för fastighetsbranschen att hålla sig uppdaterade om vad som händer i handeln.

– Nordic Property Expo kommer helt rätt i tiden. Det är väldigt viktigt för många att diskutera sin egna situation och tankar om framtiden. Jag tror att många kommer gå härifrån med inspiration och idéer om hur man kan möta framtiden på ett positivt sätt, och att känna att den kommande tiden är ljus, avslutar Elisabet.

Läs mer på: www.propertyexpo.se

För mer information, kontakta:
Anki Fagerström, affärsansvarig, Nordic Property Expo
+46 31 708 82 37
anki.fagerstrom@svenskamassan.se