Härryda och Borås fick Sveriges Byggindustriers pris

Igår fick Härryda ta emot Sveriges Byggindustriers pris för Årets Kommun och Borås för Årets Klättrare. Priset delas ut i samband med fastighetsbranschens nya stora mässa Nordic Property Expo på Svenska Mässan i Göteborg.

Härryda Kommun utnämndes till Årets Kommun för ett genomgående bra resultat i Byggdialogindex 2018. Totalt har 174 intervjuer genomförts med större byggföretag om investeringsklimatet och samarbetet i västsvenska kommuner.

Härryda Borås

Om vinnaren Härryda anser byggföretagen att det är särskilt enkelt att få kontakt med kommunens tjänstemän, att det finns bra möjligheter att nå rätt person och att näringslivsklimatet i kommunen är gynnsamt för exploatering, bygg och fastighetsverksamheter.

Priset togs emot av fem representanter från Härryda kommun, däribland Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande.
– Det är jätteroligt. De senaste åren har vi tagit en ansats för att öka vår tillgänglighet och varit positivt inställda till det mesta. Priset är ett startskott och nu utmanar vi alla andra kommuner att bli bättre tillsammans som en region, sa Per Vorberg.

På delad andra plats som Årets Kommun kom Partille och Mölndal.

Borås Årets Klättrare
Borås är kommunen som gjort alla störst framsteg i Byggdialogindex sedan mätningarna startade, och man koras därför till Årets Klättrare. Byggföretagen upplever att Borås framför allt har förbättrat sin hantering av bygglov och planärenden, att man skapat ett positivt näringsklimat i kommunen och sett till att kontakten med tjänstemän blivit bättre.

Priset togs emot av fyra representanter från Borås kommun.
– Det känns verkligen roligt. Vi träffar byggare och entreprenörer varje dag och för många är det första kontakten med kommunen. Vi har ett annat bemötande nu och vi ska fortsätta klättra uppåt, sa Daniel Göök, näringslivsutvecklare vid Borås kommun, och som deltog under ceremonin.

Sveriges Byggindustriers Byggdialogindex har tagits fram av Demoskop vid tre tillfällen och inkluderar 11 västsvenska kommuner som utvärderas på 15 punkter, utifrån byggföretagens perspektiv.

Priset delades igår ut för första gången och det skedde på mässan Nordic Property Expo, som arrangeras för första gången på Svenska Mässan i Göteborg 11-12 september. På mässan samlas ledande aktörer inom den nordiska fastighetsbranschen, för att diskutera och visa på det goda nordiska investeringsklimatet. Mässan samlar över 100 nationella och internationella talare, 128 utställare och branschens ledande leverantörer, företag och offentliga aktörer.

För mer information, kontakta:
Pehr-Olof Olofsson, ordförande Hus- och Bostadsutskottet, Sveriges Byggindustrier Väst.
+46 73 337 30 02
pehr-olof.olofsson@peab.se

Anki Fagerström, affärsansvarig, Nordic Property Expo
+46 31 708 82 37
anki.fagerstrom@svenskamassan.se