Så ska proptech ska förbättra erbjudandet till hyresgästerna

– Meningen med proptech är att förenkla vardagen för våra hyresgäster. Just nu scannar vi marknaden på det som passar i vår verksamhet och tar reda på vad hyresgästen saknar i sin vardag.
Det säger Annica Modin, stadsutvecklingsstrateg på Wallenstam AB.

Den digitala utvecklingen av fastighetsaffären, det som på engelska brukar kallas property technologics eller bara proptech, stod i fokus under Nordic Property Expo.
– Det är ett stort begrepp och det kan vara svårt att förstå vad det innefattar. Man kan sammanfatta det som service och tjänster som erbjuds digitalt, säger Annica Modin, som talade på konferensen. Dels handlar det om smarta lösningar för fastighetsägarna för att nå en effektivare förvaltning, dels om nya visualiseringslösningar.
– Det ger oss möjlighet att på ett helt nytt sätt visa bostäder och boendemiljöer som underlättar vid uthyrning och försäljning – även i kommande projekt, d v s fastigheter och kommersiella lokaler som ännu inte är byggda.

Proptech har också en stor betydelse för drift och administration.
– Drift och energiförbrukning kan bli mer optimerad. Ett exempel är att ge hyresgästerna möjlighet att läsa av sin energi- och vattenförbrukning via en app i telefonen, det kan leda till minskad förbrukning och ökad hållbarhet.

Den digitala utvecklingen inom fastighetsbranschen har tagit fart rejält de senaste åren. En rad proptech-bolag har dykt upp på kort tid, ivriga att hjälpa fastighetsägare utveckla en tjänsteplattform, vilket Annica ser positivt på. En plattform kan innehålla en rad tjänster: alltifrån digitala porttavlor, val av grön energi och bredbandsleverantörer till cykel- eller elbilspooler. Annica vill till exempel också göra det möjligt att boka parkeringsplatser. Wallenstam har ett innovationsråd där man samlar interna och externa idéer, samarbetar med olika företag och testar lösningar i fastigheter. I ett pilotprojekt, i Hammarby Sjöstad, testar man ”leveransrum” i bottenplanet.
– Det innebär att när du beställer något via nätet så går leveransen hem till din fastighet. Du får ett SMS och en kod som gör att du kan gå in i rummet och hämta ditt paket, förklarar Annica.
Det är bara ett exempel på lösningar som förenklar vardagen och spar tid för hyresgästen.
– Vår ambition är att försöka se hur ny teknik kan hjälpa oss att ge hyresgästerna ett allt bättre kunderbjudande.