På plats för att skapa stolthet och framtidstro

Vad får man om man blandar lång erfarenhet av lokal fastighetsutveckling med gedigen kunskap inom konsumtion och handel, och toppar med tio års arbete med e-handel? Svar: ett dreamteam som nu bestämt sig för att skaka liv i gallerian Solkatten i Lerum.

Christer Harling är fastighetsägaren som blivit närmast mytomspunnen i Göteborg för sin förmåga i att skaka liv i områden ingen annan trott på. På nittiotalet förvärvade han fastigheter på Vallgatan och Magasinsgatan, långt innan någon annan såg potentialen. Han utvecklade den gamla bruksmiljön i Kvarnbyn i Mölndal och har på senare tid fått Floda att leva upp. Nu har han, tillsammans med två partners, bestämt sig för att satsa stort i Lerum.

Träffa Magnus Kroon och Christer Harling på Nordic Property Expo. Där får du höra om deras resa med gallerian Solkatten, deras filosofi och hur de ser på handelns utveckling.

Köpte gallerian

Gallerian Solkatten vid Bagges torg i Lerum bytte ägare i mars 2018. Magnus Kroon, tidigare utvecklingschef för Svensk Handel, och Christer Harling hade ett år tidigare promenerat tillsammans över torget. Magnus föreslog att Christer skulle köpa gallerian. Det fanns en köpstark målgrupp på orten, men ingen som tagit ett samlat grepp om deras behov. Det borde kunna göras bättre.

– Du är inte klok, svarade Christer som såg fram emot att bli pensionär. Men Magnus fick ändå i uppdrag att höra med dåvarande ägaren Skandia Fastigheter vad priset skulle vara. Kravet var dock att om det skulle köpas något, skulle de köpa det tillsammans.

De skrattar när de drar sig till minnes. Något svar fick de inte på sitt mejl, så några dagar senare ringde de upp. Magnus berättar att Skandia Fastigheter inte hade svarat på mejlet, eftersom de inte trodde att frågan var allvarligt menad. Men det var den, och affär blev det. De köpte Solkatten, bestående av två fastigheter, där lägenheterna är en och köpcentrumet en. Den totala ytan är 8 500 kvadratmeter, med 23 butiker och 27 bostäder.

– Jag såg det som en fantastisk möjlighet att gå in i fastighetsbranschen tillsammans med en mentor som Christer, säger Magnus Kroon.

De nya kompanjonerna hade träffats första gången 2003 i New York på ett seminarium om hur fastighetsägare och hyresgäster tillsammans kan arbeta för att skapa trygghet och motverka kriminalitet. Nu var det dags att kavla upp skjortärmarna och utveckla en ganska nedgången och bortglömd galleria.

 

Rent, snyggt och tryggt

Den första åtgärden blev att förse garaget med belysning, ny färg, större p-platser och bättre städrutiner.

– Man måste börja från grunden. Det ska vara rent, snyggt och tryggt. Alla är så ivriga att fylla på med rätt innehåll, men det kan aldrig vara startpunkt-

en, säger Magnus Kroon.

Första arbetsdagen glömmer de inte. Det var minus 14 grader och på väg till kontoret går de förbi entrén. Där sitter Paradalian Ion från Rumänien. I fyra år hade han suttit på samma ställe och tiggt pengar.

– Vi erbjöd honom att jobba för oss i stället för att sitta och tigga ute i kylan, säger Magnus.

Paradalian nappade på erbjudandet och har varit en viktig del av företaget sedan dess. Han sopar, plockar skräp och håller rent. Uppgifter som han trivs med och som skapat en stoltare och gladare Paradalian. Idag bor han i en lägenhet ovanför gallerian. Det är stor skillnad från hur han tidigare levt.

– Jag bodde i skogen i tre år under tiden jag var tiggare, berättar Paradalian. Han pratar lite svenska, lite engelska och lite italienska. Men hur han känner för Christer och Magnus tecknar han. Då håller han upp händerna i hjärtformation.

 

Idéstark trio

I början av året fick Magnus och Christer en tredje delägare ombord. Daniel Liljeblad har de senaste tio åren jobbat med e-handel och för ett par år sedan blev han Årets Företagare i Lerum. Hans entusiasm och energi är tydlig. Trion har ingen brist på idéer och Daniel ser till att de blir verklighet. Under sommarens fotbolls-VM ville de sätta upp en storbilds-skärm och grilltält på torget. Sagt och gjort, Daniel jobbade dag och natt med tillstånd, IKEA-stolar och krögare. Det blev en succé. Hela 2000 personer samlades för att se Sveriges match mot England.

I julas fick de en ny idé. Varför inte bygga en isrink på torget med träbodar och halmbalar där människor kan fika och åka skridskor? Det var ett projekt som krävde mer än de anat, men det blev av – och deras positivitet har smittat av sig i stora delar av orten. Pierre Gustafson äger modebutiken Sellmans som funnits på adressen sedan 1960. Han säger att de nya ägarna skapat både framtidstro och stolthet under sitt år vid rodret.

– Vi har fått en fastighetsägare som bryr sig om oss och om Lerum. Det var först när de tog över som jag förstod hur undermåliga de förra ägarna var, säger Pierre Gustafson. Nu kan vi börja tro på orten igen. Det finns en positiv spiral att bygga på.

Bolaget har även hyrt andra lokaler runt torget för att skapa liv och rörelse, och för att stärka handeln. Två lokaler renoveras just nu med förhoppningen om att få in en charkuterist och en fiskhandlare. Och starten på 2019 har varit fin. Solkatten har ökat antalet besökare och flera av butikerna har slagit försäljningsrekord jämfört med samma månader tidigare år. Några med så mycket som tjugo procent.

– Vi som fastighetsägare lever i symbios med våra hyresgäster. Går det bra för dem, går det bra för oss. Det ligger i vårt intresse att öka besökarantalet. Det gör vi genom att hålla rent och snyggt, se till att folk trivs och att platsen sjuder av spännande innehåll. Stadsutveckling är inte att prata. Det är att göra, avslutar Magnus.

Artikeln är också publicerad i Fastighetsägarnas medlemstidning Fastighetsägaren nr 2/19.