Entreprenören som vill rädda en hel värld

Han har skakat hand med Barack Obama och Fredrik Reinfeldt och han har varit sommarvärd i P1 Sommar. Nu, 28 år gammal, erövrar han världen med sin övertygelse om att mångfald och integration är enda vägen till ett bättre samhälle. Siavosh Derakhti, social entreprenör, menar att ett tätt samarbete med fastighetsföretag är en del av lösningen för att komma till rätta med utanförskap i socialt utsatta områden.

Siavosh Derakhti brinner för sina många olika projekt och engagemang. För BID Sofielund i Malmö är han länken mellan de boende och de 40-tal fastighetsföretag som engagerat sig i projektet. Hans recept för att öka tryggheten och få ner brottsstatistiken i socioekonomiskt utsatta områden är tydligt:

– Man måste ta vara på den arbetskraft som finns lokalt och anställa dem som bor i ett område. Vi jobbar mycket med trygghetsprojekt som går ut på att skapa en vi-känsla i området.

Att engagera de boende i utvecklingen av området handlar om att de är med och tar ansvar. Samtidigt ökar förståelsen för ägarperspektivet. Just nu jobbar Siavosh Derakhti med SBB, Mäklarhuset. Och fler vill hänga på, bland annat Castellum och Ica Fastigheter.

– Hur får vi ner brottsstatistiken och får fler i arbete i socioekonomiskt utsatta områden? Jo, man identifierar ledaren och börjar med att anställa honom eller henne. Då hakar svansen på. Områdesvärd, trygghetsvärd, även inre och yttre skötsel, det finns många jobb som kan skapas i ett område, konstaterar han.

Siavosh Derakhti är född i Umeå och uppväxt i Malmö, med iranska föräldrar som hade höga krav på att han skulle lyckas i skolan. Men Siavosh valde en annan väg. Som ung var han aggressiv och hade usla betyg. Han var ständigt förbannad och umgicks i fel gäng. Han beskriver sig själv som att han då var en svart, tickande bomb. Men en av hans lärare trodde på honom, vilket också blev hans räddning.

Siavosh Derakhtis engagemang på olika sätt har gjort att han nu finns med på Forbes Magazine över de mest inflytelserika personerna under 30 år och han var den förste som fick det nyinstiftade Raoul Wallenbergpriset. Förutom arbetet i Sofielund driver han nu också ”Global Shapers”, ett initiativ av Word Economic Forum, som genomförs varje år i Davos. ”Global Shapers” är en så kallad hubb för unga entreprenörer. Den första hubben, som också har en lokal, startade i Stockholm för ett år sedan. Nu blir det Siavoshs uppgift att starta en liknande i Malmö och hans engagemang går det inte att ta miste på:

– Projektet vill hitta och ta vara på unga entreprenörer som inte redan är talanger. Tänk dig att du fångar en ung vuxen som blir sedd och uppmuntrad. När han eller hon blir en del av samhället, istället för att leva i utanförskap, har du räddat en hel värld.