Carl-Jan Granqvist

Professor i måltidskunskap, gästgivare, vinkännare och måltidsprofil.

Beskrivning

Att låta mat och måltider spela huvudrollen är bästa sättet att utveckla platser och skapa levande stadsmiljöer.
Det menar gästgivaren, vinkännaren och måltidsprofilen Carl-Jan Granqvist, som tar oss med från utgrävningarna av det gamla Pompeji till dagens stadskärnor och kreativa mötesplatser.
Mötesplatser där måltiden är i centrum är nästan alltid utgångspunkten för gemenskap och goda samtal.
Det säger Carl Jan Granqvist, som kan sätta en lång rad gastronomiska titlar på sitt visitkort och som även är en kulturkunnig historieberättare av rang.
– Redan i det gamla Pompeji var måltiden i centrum. Vid utgrävningar av staden har man sett att det i vartenda gathörn låg en taverna eller annat typ av matställe. Det var där människor umgicks och förde viktiga samtal men även visade upp sig själva och sin köpkraft, både genom var och vad man valde att äta, säger han.
Städer är och har alltid varit en plattform för handel, där mat, dryck och måltider ingår som en viktig del.
– I dag när allt fler bor trångt och många ungdomar bor kvar längre hemma för att det är svårt att få tag på lägenhet så ökar uteätandet och behovet av trevliga och civiliserade platser att träffas på för att äta och umgås. Det fodras ställen där man kan sitta i lugn och ro med sin dator och jobba eller studera, säger Carl Jan Granqvist.
Att måltiderna är en fundamental del i utvecklingen av levande stadsmiljöer råder det alltså ingen tvekan om. Ett konkret exempel som Carl Jan Granqvist gärna berättar om är miljön runt köpcentret Ringen på Söder i Stockholm.
Skanstull var en del av Söder som hade dåligt rykte och ”tråkstämpel”. Men så satsade fastighetsägaren (AMF Fastigheter) på Kockteatern, ett restaurangkluster där Sveriges kockelit kreerade personliga tolkningar av snabbmat och där vallfärdande gäster kan gå varvet runt och blanda och plocka det bästa av det mesta.
¬– Genom att fokusera på måltiden har man inte bara påverkat kommersen i köpcentret utan gett hela området ett uppsving, och på så vis skapat helt nya A-lägen, säger Carl Jan Granqvist.
Vad man som fastighetsägare och stadsplanerare behöver fundera på, är vilken typ av mänskliga behov en specifik miljö och kvarter behöver, utifrån vilka som bor och arbetar där. Men även vilken typ av människor man vill locka till området.
– Allt för kliniska miljöer är sällan lyckade, man måste skapa platser där det är liv och rörelse och dit människor längtar och där det finns en naturlig plattform för umgänge.
Carl Jan Granqvist betonar även vikten av att odla sin lokalhistoria”. Att bevara ett områdes speciella särart och inte bara satsa på välkända mat- och kaffekedjor utan tvärtom uppmuntra små lokala entreprenörer och initiativ; lyfta fram det som är unikt.
– Vi lever i en tid av globalisering och digitalisering, vilket gör det ännu viktigare att ta spjärn genom att odla platsen och regionens särart. Ska man se någon fördel med en president som Donald Trump är det att vi här i Europa får en god anledning att distansera oss från USA och hitta tillbaka till våra egna storslagna kultur- och måltidstraditioner.

Inga programpunkter matchade.