Danielle Haralambous

Analytiker, The Economist Intelligence Unit

Beskrivning

Danielle Haralambous är ledande analytiker på The Economist Intelligence Unit i London. Hon ansvarar för att bevaka den ekonomiska och politiska utvecklingen i Norden och kommer att berätta mer om hur hon ser på den globala utvecklingen och hur den påverkar de nordiska länderna, med särskilt fokus på Sverige.

Små länder som Sverige, Norge, Danmark och Finland är starkt beroende av utvecklingen i omvärlden. Britternas beslut att lämna EU kan få långtgående politiska och ekonomiska konsekvenser för de nordiska länderna, då Storbritannien är en av våra viktigaste exportmarknader för både varor och tjänster. I Tyskland kämpar Merkel med att få ihop en ny regering och på andra sidan Atlanten sluter sig USA från omvärlden genom en mer restriktiv handelspolitik, samtidigt som tonläget med Nordkorea trappats upp ordentligt efter flera provskjutningar med långdistansrobotar från diktaturen, vilket skapar oro bland grannländerna men också i Europa.
Samtidigt har Kina passerat USA som världens största ekonomi och blir en allt viktigare handels- och affärspartner för de europeiska länderna. Efter ett nyval i oktober 2017 stärkte Shinzo Abe och Liberaldemokraterna sin ställning i det japanska parlamentet med en supermajoritet i underhuset, vilket skapar förutsättningar för nya och viktiga reformer. Vad kan vi vänta oss av utvecklingen i Asien?
Närmare oss stundar ett nytt presidentval i Ryssland under 2018. I december 2017, under ett besök i Gaz bilfabrik i Nizjnij Novgorod, meddelade Putin att han avser att kandidera. Hur kommer hans fjärde kandidatur att påverka Ryssland och hur påverkar det Norden?

Inga programpunkter matchade.