Moa Björnsson

Utvecklingschef, Træna

Beskrivning

Att vi lever i en urban värld råder det inga tvivel om. Men behöver det innebära att den utveckling som sker i storstäderna är bättre, smartare och mer innovativ? Nej, inte om du frågar Moa Björnson, utvecklingschef på den lilla ögruppen Træna, Norges tredje minsta kommun

Stora städer har inte alltid bästa lösningen. Platsutveckling handlar snarare om att hitta mekanismerna som gör att människor blir kreativa och lösningsorienterade. Att utveckla en verksamhet kring gourmettång, att locka tusentals festivalbesökare eller driva ett projekt med gratis boende för kreatörer, är bara några kreativa exempel som fungerat på Træna.

Træna ligger i kustbandet strax i höjd med polcirkeln. Så det är sannerligen imponerande att de fyra små öarna med knappt 500 invånare, ett par timmars båtfärd från fastlandet lyckas ska pa både utveckling, nytänk och god livsmiljö. Mycket av framgången kan tillskrivas Moa Björnson som sedan tre år är utvecklingschef på Træna. Hon har tidigare arbetat med utvecklingen i miljonprogramsområden som Rosengård i Malmö.
– Det handlar inte om platsen i sig utan om mänskliga mekanismer. Precis som i en stor stad så behöver man matcha olika kompetenser och våga bjuda in dem som kan bidra med andra perspektiv, säger Moa Björnson.

När hon kom till Træna var många fiskare uppgivna över hur få lokala fiskebåtar det finns kvar. Problemen är lätta att prata om, men inte lika enkla att omformulera till möjliga lösningar.
– Man insåg att det fanns en stolthet bland de fiskare som byggt upp samhället. Efter hand väcktes tanken att starta ett gemensamt företag som kunde hjälpa unga fiskare att komma igång med de investeringar som behövs. De som från början mest klagat blev delaktiga och tog ansvar för att utveckla fisket.
– Vi har precis startat men har redan fått in en miljon kronor och den första fiskaren med familj har flyttat hit för att bygga upp sin verksamhet. Utveckling handlar om att ta de första stegen. Viktigt är också att människor görs ansvariga för sin egen utveckling. För många är det bekvämt att stå vid sidan av. Det är alltid någon annan som borde göra något.

Inga programpunkter matchade.